Dode zaken zijn juridische geschillen tussen het individu en de overheid waarin het oordeel van de rechter in beroep en hoger beroep in het nadeel van het individu vast is komen te staan, in rechte onaantastbaar geworden (het beginsel van de ‘formele rechtskracht’) en het dossier definitief gesloten, terwijl de aan dat rechterlijk oordeel ten grondslag liggende sociaal-juridische problemen van het desbetreffende individu onopgelost blijven en zelfs nog erger worden voor hem/haar. Nadat de rechter in laatste instantie uitspraak heeft gedaan en de zaak afgewezen, is het “aus und vorbei” voor de daarbij betrokken justitiabele. Die zaak is dan figuurlijk dood – omdat doorprocederen niet mogelijk is! “Cold case” verschilt van “dode zaak” doordat bij “cold case” het (opsporings)onderzoek naar de feiten tegen de muur is gelopen en dus niet is voltooid, waardoor de rechter geen oordeel kan geven over de zaak. Bij “dode zaak” is dit anders, want het onderzoek is voltooid, de feiten en het oordeel van de rechter staat vast, maar de betrokken justitiabele blijft van mening zijn dat zwaar inbreuk is gemaakt op zijn/haar verdedigingsrechten en zijn/haar recht op een eerlijk proces; dat zwaarwegende procedurenormen met de voet zijn getreden door de rechtbank en/of het bestuursorgaan, dat er sprake is van een gerechtelijke/rechterlijke dwaling waardoor de rechter tot een verkeerd oordeel is gekomen in zijn/haar zaak en hem/haar ingrijpende materiële en geestelijke schade is toegebracht en zijn/haar leven is ontwricht of aan het ontwrichten is.
Een niet onaanzienlijk deel van het cliëntèle van Meta Juridica bestaat uit ‘illegale’ vreemdelingen die in een zeer schrijnende, humanitaire crisis verkeren en wier rechtszaken reeds door de rechter (in twee instanties) zijn behandeld en definitief afgewezen, waarna hun dossiers werden gesloten. De in hun zaak genomen beslissing komen dan vervolgens in rechte vast te staan en worden in rechte onaantastbaar. ‘Vrouwe Justitia’ heeft uitspraak gedaan, maar het probleem blijft onopgelost en wordt no erger (voor de justitiabele/’illegale’ vreemdeling). Omdat ze noch naar het land van herkomst noch naar een ander land terug kunnen keren, onderduiken de desbetreffende justitiabelen vervolgens in de Nederlandse “onderwereld” en leven in het duisternis van de ‘illegaliteit’ met alle gevolgen van dien.
Voor (jonge) vrouwen die reeds op de prostitutiemarkt in Azië en Afrika zijn verhandeld en naar de seksindustrie in Europa gebracht, kan het leven in de illegaliteit, alwaar ze nog verder bloot worden gesteld aan misbruik en uitbuiting, mensonterende behandeling en fysiek geweld, dodelijk uitpakken in de vorm van suïcide. Voor jonge mannen is dit niet veel anders. Sommige van deze bevolkingsgroep hebben wel eens zelfmoord gepoogd, terwijl het sommige wel is gelukt om zichzelf om te brengen – al dan niet in “huizen van bewaring” (lees: penitentiaire inrichtingen, oftewel gevangenissen). Het aantal zelfmoorden onder deze bevolkingsgroep is niet (publiekelijk) bekend. Bij Meta Juridica melden zich vrijwel wekelijks ‘illegale’ vreemdelingen met ernstige vormen van depressie, zoals chronische en psychotische depressie, bipolaire stoornis, etc. die om rechtshulp, toegang tot het recht en de rechter verzoeken. Meta Juridica vindt deze ellendige, erbarmelijke, abominabele situatie van ‘illegale’ vreemdelingen – vooral alleenstaande vrouwen – onaanvaardbaar in een beschaafde samenleving als de Nederlandse en wil daar zoveel mogelijk een einde aan maken! GENOEG!
In vorenomschreven soort situatie maakt Meta Juridica gebruik van de zogeheten ‘buitengewone rechtsmiddelen’ (zoals verzoeken om herziening, revisie en heroverweging) om het onderzoek te doen heropenen en de zaak herbeoordelen, en zo nodig het geschil opnieuw aan de rechter voorleggen met het verzoek om een herbeoordeling en een nieuwe uitspraak. Omdat aan deze soort procedures hoge juridisch-inhoudelijk materiele eisen zijn gesteld die zeer moeilijk haalbaar zijn, terwijl de proceskosten niet worden vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand, zijn er vrijwel geen advocaten die zich op dit gebied begeven. Meta Juridica pakt deze procedures op. Door bijv. te stellen en bewijzen, althans heel stevig te onderbouwen en aannemelijk maken met superieure argumenten dat zich nieuwe feiten hebben voorgedaan en/of dat de omstandigheden zich hebben gewijzigd die niet bekend waren en niet bekend konden zijn ten tijde van het eerdere oordeel van de rechter en die indien ze wel bekend waren tot een ander rechterlijk oordeel hadden geleid, dwingt Meta Juridica in de meest voorkomende situaties een herziening van de zaak af en bereikt in het kader daarvan oplossingen waarmee de betrokken justitiabele kan leven en verder kan gaan met zijn/haar leven.
Meta Juridica is zich er tevens van bewust dat sommige zaken simpelweg juridisch niet haalbaar zijn. Uitgeprocedeerde asielzoekers/vreemdelingen die zich in een juridisch volstrekt kansloze situatie bevinden, worden echter niet weggestuurd door Meta Juridica. We schakelen in deze gevallen meteen psychiatrische hulp in voor de desbetreffende personen. Daarnaast werken wij samen met Kerken om ervoor te zorgen dat ze tenminste water, brood en melk krijgen voor de maaltijden en misschien ergens onderkomen vinden voor hun nachtrust. In samenwerking met het IOM wordt bekeken in hoeverre feitelijke terugkeer naar- en opbouw van een waardig leven in het land van herkomst van de desbetreffende vreemdeling mogelijk is. Meta Juridica staat elke illegale vreemdeling bij zowel tijdens de terugkeerprocedure als ook daarna in zijn land van herkomst. Meta Juridica helpt het individu wier leven ontwricht is, zijn leven weer op te pakken en verder te gaan – met trost en in vrede. De bescherming van de waarde van de mens is onze grootste doelstelling.