Het Vreemdelingenrecht: betekenis van
Het vreemdelingenrecht is een onderdeel van bestuursrecht. Bij het vreemdelingenrecht gaat het om alle regels die betrekking hebben op de toelating, het verblijf en de uitzetting van vreemdelingen.
De Vreemdeling
Ingevolge artikel 1 sub e van de Rijkswet op het Nederlanderschap is een Vreemdeling eenieder die de Nederlandse nationaliteit niet bezit en die niet op grond van een wettelijke bepaling als een Nederlander wordt behandeld, artikel 1 sub m van de Rijkswet op het Nederlanderschap (RWN).
Bulletpoints
Het vreemdelingenrecht bestaat uit twee pijlers: het reguliere vreemdelingenrecht en het asielrecht. Bij asielrecht gaat het om een vrijplaats waar een gevluchte onttrokken is aan de machtsmiddelen van een vervolgende staat. Het asielrecht is een internationaal erkend mensenrecht (zie bijv. artikel 14 Universele Verklaring van de rechten van de mens: een ieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging; Vluchtelingenverdrag van Genève betreffende de status van vluchtelingen; Trb 1954, 88); op dit recht kan geen beroep worden gedaan ingeval van strafvervolging wegens misdrijven van niet-politieke aard of handelingen in strijd met de doeleinden en beginselen van de Verenigde Naties. De Nederlandse overheid heeft het asielrecht geïmplementeerd in artikel 29 Vreemdelingenwet. Men spreekt van regulier vreemdelingenrecht als het gaat om vreemdelingenrecht dat geen betrekking heeft op asiel. Denk bijvoorbeeld aan het verblijf van een buitenlandse werknemer in loondienst, au pair, student of als het gaat om gezinshereniging. Een vreemdeling die geen verblijfsvergunning heeft, kan jegens het bestuur geen aanspraak maken op verstrekkingen, voorzieningen en uitkeringen; een uitzondering kan worden gemaakt ter zake van onderwijs, de verlening van medisch noodzakelijke zorg, de voorkoming van inbreuken op de volksgezondheid en rechtsbijstand aan de vreemdeling (artikel 10 Vreemdelingenwet 2000); een vreemdeling die een aanvraag heeft ingediend, kan een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen indien naar het oordeel van de Minister van Justitie gedwongen verwijdering naar het land van herkomst van bijzondere hardheid voor de vreemdeling zou zijn in verband met de algehele situatie aldaar, (artikel 29 Vreemdelingenwet 2000).
Regels en wetten
Omdat het vreemdelingenrecht weer onderdeel is van het bestuursrecht, is de Algemene wet bestuursrecht (Awb) van toepassing op beslissingen die ingevolge het vreemdelingenrecht zijn genomen. De belangrijkste regels op het gebied van het vreemdelingenrecht zijn neergelegd in:
Vreemdelingenwet 2000
Vreemdelingenbesluit
Voorschrift Vreemdelingen
Vreemdelingencirculaire
Wanneer u een negatief besluit hebt ontvangen van de IND of Visadienst is het van belang dat u zich in de bezwaarfase en eventuele beroepfasen bij laat staan door een deskundige. Zorg ervoor dat u op tijd om bijstand vraagt. De meest gangbare termijn voor het maken van bezwaar is vier weken. Maakt u niet op tijd bezwaar of tekent u niet op tijd beroep aan dan staat de beslissing vast.
Waarom Meta Juridica?
Meta Juridica is een autoriteit op het gebied van het Vreemdelingen- en migratierecht. Wij adviseren particulieren, ondernemingen en (semi-) overheden over de regels voor verblijf in Nederland. Een goed advies is vaak het halve werk. In overleg met de cliënt wordt een plan van aanpak gemaakt voor de te volgen route. Vanwege onze beheersing van zowel de formele- als de materiële, nationale en Supra-nationale rechtsregels alsmede de jurisprudentie op het gebied van vreemdelingenrecht, kunnen we al snel de ons voorliggende casussen overzien en een advies op maat geven. Wij denken mee met de cliënt en laten hem/haar duidelijk zien waar de “mijnen” begraven liggen in het “juridische mijnenveld”. Een ogenschijnlijk eenvoudige aanvraag kan – indien men niet oplet – tot een groot juridische conflict leiden met zeer ingrijpende gevolgen voor de justitiabele (financieel, materieel, emotioneel, etc.).
Diensten: waarvoor kunt u bij Meta Juridica Juristen terecht?
- Deskundig advies ten aanzien van uw rechten en plichten in Nederland, de Europese Unie en het Schengengebied alsmede over aanhouding, ophouding, vreemdelingenbewaring en uitzetting,
- Aanvragen van verblijfsvergunning, inclusief visum kort- en langverblijf;
- Gezinshereniging en gezinsvorming
- Verlengingen of intrekkingen verblijfsvergunning
- Internationaal dienstverband en diplomatie
- Europees (migratie)recht
- Asielaanvragen
- Naturalisatie / Nederlander worden
- Intrekking van uw Nederlandse nationaliteit
- Kennis- en arbeidsmigratie
- Ondernemers, start-ups en investeerders
- Indienen van zienswijzen in een voornemensprocedure
- Bezwaar, beroep (bij de rechtbank), hoger beroep (bij de Afdeling Bestuursrechtspraak Raad van State) en verzoeken om heroverweging, Herziening en Revisie.